Didgeridoo ja gongikurssit

Yksityisopetusta didjeridu:n ja gongien soittoon

Lähestyn tällä sivulla didjeridu:n soittoa fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin kautta. Mutta samat ohjeet ja neuvot soittamisesta käyvät silloinkin kun tahtotilasi on oppia termiittisoittimen soittoa ”huvinvuoksi” tai lavavirtuoosiksi. Lisämausteena saat kaikki allamainitut omaan hyvinvointiisi vaikuttavat tekijä. Joten älä säikähdä sivun terveysvaikutus näkökulmaa 🙂 .

Erittäin hyvä soitin rentouttavaan soittamiseen on kototekoinen Suomalainen tai sitten aito Australian alkuperäiskansan didjeridu (didj). Didj on kaikessa yksinkertaisuudessaan erinomainen soittoväline edistämään terveyttä haasteellisissa elämäntilanteissa. Didjeridu (didj) tai didgeridoo soittaminen on arvatenkin myös lääkkeetön omahoitomenetelmä. Aineeton musiikki on edullinen, vailla epämiellyttäviä sivuvaikutuksia oleva ”itsehoito- ja rentoutusmenetelmä”. Joten ole hyvä!

Vasteet kivunhallintaan ja stressin alentamiseen

Didj:n hyvät vasteet omaan hyvinvointiin tulevat yksinomaan ja vain soittamisen tuomista fysiologisista ja psykologisista vasteista. En haikaile soitossani mihinkään henkisiin tai uskonnollisiin konteksteihin, sillä didj toimiin mm. rentoutumisessa ilman uskomuksia. Positiivisia vasteita tuovat hengitystekniikka (kiertohengitys), soittimen / äänen resonaatio, matalatäänitaajuudet ja näiden vuorovaikutuksesta syntyvä rentoutuminen. Lisäksi hyviä vaikutuksia ovat soittohetkellä haasteita tuovan elämäntilanteen ”unohtuminen” sekä rentouttavan palleahengityksen vaikutus esim. kivun ja stressin alenemiseen. Stressin seurauksena hengityksemme voi myös ”nousta” rintakehälle ja normaali rentouttava palleahengitys ”unohtuu”. Didjeridu:n soitto ”pakottaa” soittajan hengityksen takaisin palleahengitykseen, joka luonnollisena hengityksenämme tukee rentoutumista ja sitä kautta kivun ja/tai stressin hallintaa.

Edellisten lisäksi didjeridu:lla soitellessa ylähengitystiet vahvistuvat joka taas voi olla myönteinen vaste esim. keskivaikeaan uniapneaan, kuorsaamisen vähenemisen myötä. Niin ja saattaahan se yhteiselo kumppaninkin kanssa saada seesteisyyttä, jos kormaaninen on heitellyt hiekkaa rattaisiin 🙂 . Tuohon uniapnea asiaan en ole syvemmin perehtynyt mutta Zürich:in yliopistossa vuonna 2005 tehdyn tutkimuksen mukaan, didjeridun soitolla on positiivisia vasteita myös uniapnean hoitoon. Kyseisen tutkimuksen tuloksia julkaistiin taannoin British Medical Journal -lehdessä. Sveitsissä tehdyn tutkimuksen lisäksi maailmalta löytyy muutamia vastaavanlaisia tuloksia tuottaneita tutkimuksia.


”Soitto voi toimia myös vaihtoehtoisena ilmaisun välineenä stressaavalle elämäntilanteelle”


En väitä didjeridu:n olevan ainoa soitin jolla soittaessa kivut tai stressi plokkaantuvat edes hetkeksi. En myöskään väitä didjeridu:n olevan kaikille toimiva tai kaikki kivun, tms. ikiajoiksi kaukaiseen periferiaan plokkaava menetelmä. Sillä sitä se ei todellakaan ole. Mutta esimerkiksi – mikäli pillerikiintiösi alkaa olemaan jo täynnä – niin silloin didjeridu:n soitto (tai minkä vaan soittimen soittaminen) voi olla varteenotettava vaihtoehto. Tosin didj:n kanssa kannattaa varautua pitkäjännitteisyyteen, sillä instat pika-avusta tässä ei valitettavasti ole kyse. Kannattaa siis ottaa pilleri jos nopeaa ja helppoa kivun plokkausta haikailet. Arvelen pitkäjännitteisyyden olevan jatkuvien 24/7 kipujen tai stressin kanssa holjoilevalla joskus hieman haasteellista. Mutta jos apua soiton kautta tilanteeseen haluaa, niin didj:n on tartuttava suhteellisen usein, vaikka alussa hidas eteneminen saattaa koetella itseluottamusta. Mutta harjoittelun myötä voi myös resilienssi (psyykkinen joustavuus) didj:n soiton kautta lisääntyä. Ja sieltä se itseluottamuskin hiljalleen kurkistaa. Vieläkö rohkenet kokeilla?


Katso Suomen Selkäliiton sivulta lisätietoa palleahengityksen kipua alentavasta vaikutuksesta TÄSTÄ!


Itse käytän didjeridu:ta kipustressin sekä kivunplokkaukseen päivittäin. Kyllä, innoittajani oli ja on edelleen erittäin hyvä kokemus soittamisen vaikutuksesta kivun ja kipustressin alenemiseen sekä oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Kyllä! Musiikki itsessään ei ollut se tekijä joka on ohjannut minut erilaisten soittimien pariin. Ja näin se on edelleen – jopa vahvemmin kuin alussa – lähestyn ensisijaisesti hyvinvoinnin kautta musiikkia, kaikkea musiikkia. Toistakymmentä kesää olen siis kierrellyt eri puolilla Suomea turuilla, toreilla ja aitovierillä katusoittamassa sekä esiintynyt erilaisilla festareilla, messuilla, syntymäpäivä- ja hääjuhlissa sekä kouluissa. Tämä kaikki muu, eli keikat ja katusoitto ovat extraa hyvinvoinnille, didjeridun muiden vaikutusten lisäksi.

Maksutonta ohjausta didgeridoo soittimen soittoon

Jos epäilet väitteittäni didjeridu:n vaikutuksista voit vapaasti falsifioida ne. Mutta toivon, että perustelet erilaisen näkökulmasi minulle, sillä olen kiinnostunut kuulemaan sen. Mutta jos kuitenkin haluat ottaa selvää onko didjeridu:n soittoon liittyvissä hyvinvointi väitteissäni perää, niin olet tervetullut kokeilemaan didj:n soittoa. Saat maksutonta ohjausta soittoon. Olen ohjannut vuosien varrella kymmenille uusille didj:n soittajille soiton perusteet ja pidemmälle ehtineille kikka kolmosia soiton edistymiseen. Niin ja sanottakoon vielä, -vaikka kirjoitan tällä sivulla aidosta termiittiputkesta, niin samat vaikutukset saa myös muilla didgeridoo soittimilla.

Sinun ei ole tarvis tähdätä lavoille soittosi kanssa. Sillä uuden oppiminen tuolla edellä mainittujen positiivisten vasteiden lisäksi, on ihan riittävä tavoite, joka sekin tukee osaltaan pyrkimyksiä edistää omaa terveyttä. Ja kyllä se vanha koirakin oppii uutta, kun vain haluaa.

Didgeridoo:n opettelussa käydään läpi mm. seuraavia asioita:

 • Mikä on didgeridoo?
 • Mikä didgeridoo sopii hyvin alkuharjoitteluun entä sitten kun soitto alkaa sujumaan?
 • Perusdrone
 • Kiertohengitys
 • Perusäänen muodot
 • Erilaiset didgeridoot erilaiseen soittamiseen vai yksi ja sama kaikkeen
 • Rytmitys
 • Nyanssit
 • Oman musiikin ”säveltäminen” didgeridoo:lle

Aikaa yllämainittujen teemojen läpikäyntiin on hyvä varata muutama tunti. Perusasioiden jälkeen neuvon sinua tarpeen mukaan, niin kauan kun apua tarvitset, puhelimitse tai lähiopetuksessa. Niin tämä didj”kurssi”, kuin allamainittu gongi”kurssi” ovat molemmat yksityisopetusta.

Jaan soittamisen iloviestiä ilman taloudellisia intressejä! Eli ”kurssini” eivät maksa sinulle euron euroa eikä jenin jeniä (mutta halutessasi voit tukea Ilveskeskuksen keräystä Suomen luonnon hyväksi). Jos et haluat didj:n opettelussa kulkea pitkän kaavan kautta, ole yhteydessä, voin ehkä neuvoillani nopeuttaa didjeridu:n soittotekniikan sisäistämistä sinulle.

Kysy lisää: 0440 883 233 – Jussi

Kuvassa ”hurruutan” mökkilaiturilla low A (55 Hz) didjeridu:lla.


Opi gongin soitto ja gongirentoutuksen pitäminen

Neuvon ja annan vinkkejä gongin soittoon sekä gongirentoutuksen pitämiseen yli 10 vuoden 18 gongin kokemuksella. Olen vuosien mittaan pitänyt itse tai ollut mukana yhtenä soittajana lukuisissa gongirentoutuksissa sekä meditaatio ja äänimatkoissa mm. Kaustinen Folk Music Festival ja Jyväskylän Kesä Festivaaleilla, messuilla, hyvinvointitapahtumissa ja yksityistilaisuuksissa.

Gongi kurssilla käydään läpi mm. seuraavia asioita:

 • Tutuksi gongien kanssa
 • Maletit
 • Peruslyönnit
 • Nostatukset
 • Ylä-äänet
 • Rytmitykset
 • Yhden malletin tekniikka
 • Kahden malletin tekniikka
 • Gongirentoutuksen pitäminen yhdelle
 • Gongirentoutuksen pitäminen ryhmälle
 • Äänimaiseman rakentaminen gongeilla ja muilla soittimilla (RAV, didjeridu, percussiot)
 • Gongin hankinta ja valinta
 • Mallettien hankinta

Pohjaan neuvoni mm. Jyväskylä Yliopiston / Eino Roiha Instituutin matalataajuusvibraatio 1. koulutukseen, rentoutusohjaajakoulutukseeni, gongirentoutuksista saatuihin palautteisiin sekä tuhansien soittotuntien antamaan kokemukseen. Saat lisäksi ”opintomateriaalin” sekä kirjavinkit viitoittamaan gongin soittoasi sekä gongirentoutusten pitämistä. Huomaa kuitenkin se, että opetukseni ei ole terapia- eikä hoitajaopintoja! Mutta saat perustiedot gongeista sekä gongirentoutuksesta.

Aikaa yllämainittujen teemojen läpikäyntiin on hyvä varata yksi päivä. Perusasioiden jälkeen neuvon sinua tarpeen mukaan, niin kauan kun apua tarvitset, puhelimitse ja/tai lähiopetuksessa.

Jaan soittamisen iloviestiä ilman taloudellisia intressejä! Eli ”kurssini” eivät maksa sinulle euron euroa eikä jenin jeniä (mutta halutessasi voit tukea Ilveskeskuksen keräystä Suomen luonnon hyväksi). Jos gongien soitto kiinnostaa ja et halua edetä pitkän kaavan kautta itsenäisesti, niin ole yhteydessä – saatat saada harjoitteluasi tukevia vinkkejä kurssini kautta 🙂

Kysy lisää: 0440 883 233 – Jussi